CrocPress – România

Jurnalism profesionist. Analize și comentarii de presă

Vladimir Putin remodelează geopolitica Asiei

Sfârșitul acestui an s-a remarcat prin eforturile Rusiei de a-şi întări prezenţa în zona de sud-vest a Asiei şi de a contracara influenţa militară, tot mai importantă, a Chinei, în regiune.

Vladimir Putin, artizanul unei noi ordini mondiale. Foto: http://eng.kremlin.ru

Vladimir Putin, artizanul unei noi ordini mondiale. Foto: http://eng.kremlin.ru

Preşedintele Federaţiei Ruse a efectuat o vizită în Vietnam, cu scopul declarat de a semna acordul de includere a acestei ţări în zona de liber-schimb, după primirea în Uniunea Vamală.

Conceptul Uniunii Eurasia, lansat de Vladimir Putin încă din anul 2011, se sprijină pe întărirea prezenţei strategice în Atlanticul de Vest şi grăbirea procesului de integrare a statelor din regiune în zona Asia-Pacific, ceea ce ar pune baza unei forţe economice, politice şi militare, care să echilibreze tendinţele expansioniste ale Statelor Unite.

Un furnizor de materii prime

În opinia lui Aza Mihrazan, şef al Departamentului Economic al Institutului Comunităţii Statelor Independente (CSI), „intrarea Vietnamului în Uniunea Vamală (Rusia, Belarus, Kazahstan) nu va avea un impact major asupra economiei statelor membre, deoarece comerţul vietnamez este concentrat asupra Rusiei şi nu va intra în competiţie cu celelalte ţări şi pentru că nu vinde acelaşi gen de produse”.

Specialistul citat consideră că Vietnamul va oferi în special materii prime, ceea ce va completa cu succes piaţa zonei de liber-schimb. Pe de altă parte, includerea ţării asiatice în Uniunea Vamală îi va permite Rusiei să-şi tripleze volumul comercial, care va ajunge, până în 2020, la peste 10 miliarde de dolari.

Pe lângă cooperarea în interiorul Uniunii Vamale, Rusia şi Vietnamul vor forma un parteneriat strategic în domeniul energiei, a petrolului şi gazelor naturale. Rosneft şi Petrovietnam au semnat deja documentele prin care partea rusă achiziţionează participaţiuni la exploatarea platoului maritim continental şi la explorările din Marea Pechora.

Centrale nucleare pentru Republica Socialistă Vietnam

La domeniul energetic este asociat şi programul de dezvoltare a cercetării nucleare în scopuri paşnice, căruia Vietnamul îi acordă o atenţie deosebită, urmărind ca până în 2030 să asigure 6% din electricitate prin exploatarea a şase centrale atomice.

De altfel, Putin a declarat că Rosatom va construi, în provincia vietnameză Ninh Thuan, o astfel de instalaţie, prevăzută cu două reactoare care vor fi date în folosinţă în 2023 şi, respectiv, 2024.

Pentru Moscova, demararea cât mai rapidă a cooperării cu Vietnamul pe piaţa energiei nucleare este o necesitate, deoarece Statele Unite şi Vietnamul au semnat, în luna octombrie, un acord prin care se permite participarea companiilor americane la dezvoltarea programului nuclear civil al Hanoiului, iar de această nouă piaţă se arată interesate şi Japonia şi Coreea de Sud.

Faţă de aceşti competitori, firma rusă Rosatom are avantajul de a fi singurul exportator capabil să furnizeze toate componentele instalaţiilor de producţie şi să asigure pregătirea tehnică a personalului.

Rușii înarmează Vietnamul

Relaţiile economice dintre cele două state au şi o componentă tehnico-militară. Potrivit afirmaţiilor liderului de la Kremlin, „cooperarea tehnico-militară capătă o nouă formă, pentru că Vietnamul, cu participarea companiilor ruse, nu este numai importator, ci şi deţinătorul cu licenţă a unor echipamente militare avansate”.

În acest sens, în data de 7 noiembrie, Rusia a livrat acestei ţări primul dintre cele şase submarine diesel-electrice de clasa 636 Varşavianka, care fac obiectul contractului în valoare de 2 miliarde de dolari, semnat în 2009. Acestea vor fi staţionate în baza navală militară amenajată în portul Cam Ranh, alături de noile nave de patrulare Ghepard-3.9, care vor fi furnizate de ruşi în 2016 şi 2017.

În acest fel, Moscova îşi fortifică prezenţa în această zonă destul de „frământată”, iar Vietnamul devine o figură stabilă pe tabla de şah a regiunii Asia-Pacific, dominată de rivalitatea dintre SUA şi China.

Dan Papij

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 27/12/2013 de în Geopolitică şi etichetată , , , , , , , .

Navigare

Calendar CrocPress

Decembrie 2013
L M M M V S D
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva CrocPress

%d blogeri au apreciat asta: