CrocPress – România

Jurnalism profesionist. Analize și comentarii de presă

Dispariţia „paradisurilor fiscale”

Impactul major al evaziunii fiscale asupra economiei mondiale a fost evidenţiat de criza financiară. Confruntaţi cu dificultăţile, uneori insurmontabile, întâmpinate de majoritatea instituţiilor bancare, cu spectrul falimentului care ameninţă companii multinaţionale şi chiar ţări, posesorii marilor averi au ales să-şi externalizeze conturile.

moneyÎn principiu, nu ar fi nimic reprobabil într-o astfel de operaţiune financiară, dacă ea nu ar presupune, în majoritatea cazurilor, şi nedeclararea sumelor trimise în safe-urile unor „paradisuri fiscale”.

În acest fel, autorităţile statelor de provenienţă sunt în imposibilitatea de a stabili valoarea reală a posesiunilor respectivelor persoane şi, prin urmare, de a aplica o impozitare corectă.

În condiţiile în care guvernele statelor din întreaga lume recurg la cele mai diverse metode pentru a-şi stabili bugete capabile să asigure funcţionarea societăţii, incapacitatea de a colecta în totalitate sumele rezultate din aplicarea taxelor constituie un factor agravant, care se adaugă tendinţei descendente manifestate de economia mondială.

Din această cauză, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi G20 au decis impunerea unui schimb automat de informaţii în domeniul bancar, astfel încât fiecare stat să poată cunoaşte situaţia exactă a veniturilor cetăţenilor săi, chiar dacă acestea sunt depuse în conturile unor bănci străine.

Riscul conturilor blocate

Potrivit acestui standard impus de cele două organisme internaţionale, în cazul în care clienţii unei instituţii bancare nu comunică agenţiilor fiscale din propria ţară sumele depuse în conturi de peste hotare ei riscă blocarea acestora.

Presiunea exercitată de statele dezvoltate şi, în special de Statele Unite, pentru a asigura schimbul automat de informaţii financiare este pe cale de a pune capăt secretului bancar.

Elveţia, ţara cu cea mai îndelungată tradiţie în acest domeniu, a protestat vehement împotriva punerii în practică a iniţiativei OCDE şi G20, considerând că i-ar fi ştirbită reputaţia de discreţie şi siguranţă, ceea ce ar avea o influenţă negativă asupra comisioanelor încasate pentru administrarea şi gestionarea fondurilor străine depuse în băncile sale.

Chiar dacă, pentru moment, Berna nu a acceptat oficial măsura propusă de OCDE, deja instituţiile financiare helvete anticipează această decizie şi cer clienţilor lor să îşi reglementeze problemele cu fiscul din ţara de origine.

Exemplul scandalului UBS

În opinia juristului financiar Stephano Lagonico, „piaţa financiară elveţiană se pregăteşte pentru trecerea la schimbul automat de informaţii, pentru că a învăţat din greşelile făcute cu clientela americană”.

Expertul se referă la scandalul în care a fost implicat UBS, cel mai mare grup financiar şi, totodată, cea mai importantă bancă din Elveţia, care a fost obligată să furnizeze SUA numele a câtorva sute de clienţi care nu declaraseră autorităţilor fiscale americane sumele depuse în conturile sale.

Pentru a evita blocarea banilor, evazioniştii americani s-au grăbit să şi-i transfere în alte bănci, tot elveţiene.

Astăzi, situaţia se prezintă diferit. În loc să-şi „curteze” potenţialii clienţi garantând siguranţa secretului bancar, instituţiile financiare helvete îi avertizează asupra obligaţiei de a a-şi declarat veniturile în propria ţară, iar posesorii unor conturi deja existente sunt înştiinţaţi să îşi reglementeze situaţia financiară.

Credit Suisse a numit această acţiune „Operaţiunea Hexagon” (cu referire la deponenţii francezi), iar UBS a cerut clienţilor săi să prezinte un document emis de autoritatea fiscală din ţara de origine sau să semneze un act prin care să autorizeze banca să furnizeze, la cererea instituţiilor competente, informaţii financiare personale.

Deocamdată, nu a fost stabilit un termen limită, dar analiştii estimează că, până la sfârşitul acestui an sau, cel mai târziu, la jumătatea anului viitor, posesorii de conturi în băncile elveţiene vor trebui să se conformeze acestor cerinţe.

Taxe insignifiante

În prezent, Elveţia, Andorra, Liechtenstein, Monaco şi San Marino sunt beneficiarele unui regim particular, prin care persoanelor, cetăţeni ai Uniunii Europene, care îşi depun banii în conturi din aceste state li se garantează anonimatul, în schimbul acceptului prelevării unui procentaj din dobânzile adăugate la sumele respective, procentaj care este virat bugetului ţării de origine.

Elveţia a declarat că, pentru anul trecut, a încasat 384 milioane de euro (461 milioane de franci elveţieni), în creştere cu 21% faţă de 2011. Totuşi, este ridicol de puţin dacă luăm în considerare cele circa 2.000 de miliarde de dolari gestionate de instituţiile financiare helvete.

Eforturile Uniunii Europene, conjugate cu cele ale comunităţii internaţionale, pentru diminuarea evaziunii fiscale, au înregistrat primele rezultate favorabile în primăvara acestui an.

La jumătatea lunii mai, 12 state, printre care Austria, Luxemburg şi Singapore, au semnat convenţia multilaterală cu OCDE, prin care se înlesneşte schimbul de informaţii fiscale.

Nouă dintre aceste ţări sunt şi semnatarele unui acord de asistenţă financiară cu OCDE, care facilitează schimbul de informaţii în cazurile în care există suspiciuni de evaziune fiscală.

Dacă până acum solicitarea de informaţii trebuia să precizeze numele titularului de cont şi numărul contului, prin acest acord se permite doar menţionarea categoriei de clienţi care fac obiectul schimbului de informaţii.

Dan Papij

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 06/11/2013 de în Macroeconomie şi etichetată , , , , , , , .

Calendar CrocPress

noiembrie 2013
L M M J V S D
« sept.   dec. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arhiva CrocPress

%d blogeri au apreciat asta: