CrocPress – România

Jurnalism profesionist. Analize și comentarii de presă

Siria, sub spectrul islamismului fundamentalist

Recenta rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, prin care se cere Siriei distrugerea armelor chimice aflate în arsenalele sale şi acceptarea controlului unei echipe internaţionale de experţi, este o nouă manevră diplomatică abilă a Rusiei.

Luptători ai ISIL. Foto: Coalition of Syrian Revolution and Opposition Forces

Luptători ai ISIL. Foto: Coalition of Syrian Revolution and Opposition Forces

Confruntată cu protestele comunităţii internaţionale faţă de folosirea armelor chimice, Moscova a fost nevoită să renunţe la utilizarea dreptului său de veto, în cadrul Consiliului, dar a condiţionat adoptarea rezoluţiei de excluderea posibilităţii unei intervenţii militare străine pe teritoriul sirian. O astfel de acţiune ar putea fi permisă doar printr-o nouă decizie în unanimitate a membrilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Anchetatorii ONU nu s-au pronunţat

Grupul de anchetatori care a examinat circumstanţele atacului din 21 august asupra unei zone rezidenţiale de la periferia Damascului a găsit probe clare şi evidente că au fost folosite arme chimice, pe o scară largă, ducând la moartea mai multor sute de persoane. „Mediul cercetat, eşantioanele medicale şi chimice colectate demonstrează că au fost folosite rachete sol-sol cu gaz sarin, în atacul asupra zonei Ghouta, din Damasc”, se spune în raport.

Reacţiile nu s-au lăsat prea mult aşteptate. Secretarul-general al ONU, Ban Ki-Moon, a calificat atacul chimic drept „crimă de război”, iar Casa Albă a afirmat că raportul experţilor internaţionali aduce argumente suplimentare în sprijinul acuzaţiilor că guvernul lui Bashar al-Assad ar fi folosit arme chimice.

Mai mult, într-o declaraţie scrisă, Susan Rice, consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Obama, a susţinut că, pe lângă alte dovezi, ţinute deocamdată secrete, înalta calitate a sarinului şi tipul rachetei sol-sol probează implicarea forţelor guvernamentale în atacul din 21 august.

După modelul irakian

În realitate, această condamnabilă acţiune militară a avut loc în timp ce în Siria se afla deja o echipă de anchetatori ai ONU, care examina informaţiile referitoare la alte atacuri chimice precedente. Experţilor internaţionali li s-a permis să ia contact cu victimele, cu doctori şi alţi locuitori din respectiva suburbie, dar misiunea lor era doar de a stabili dacă au fost utilizate arme chimice şi nu cine anume este autorul.

În aceste condiţii, afirmaţiile oficialilor americani ne amintesc de acuzaţiile aduse lui Saddam Hussein, învinuit că ar deţine arme de distrugere în masă şi ar derula un program militar nuclear. Acuzaţii care, ulterior, s-au dovedit neîntemeiate, dar au servit drept justificare pentru declanşarea războiului din Golf.

Şi în rândul parlamentarilor americani părerile sunt împărţite. În timp ce republicanul Darrel Issa, care a participat la şedinţele serviciilor de informaţii, consideră suspect faptul că nu s-a ajuns la o concluzie certă în cazul atacului chimic, bazată pe probe indiscutabile, senatorul John McCain, partizan fervent al intervenţiei americane în Siria, afirmă că există mai multe dovezi clare ale vinovăţiei guvernului al-Assad.

De cealaltă parte, potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, „nu există niciun dubiu că au fost folosite gaze otrăvitoare în Siria, dar avem toate motivele să credem că nu le-a utilizat armata siriană, ci rebelii, pentru a provoca intervenţia puternicilor patroni străini”.

Ofensiva jihadiştilor

Deocamdată, singura consecinţă a ameninţărilor Pentagonului cu intervenţia militară în Siria este o radicalizare a relaţiilor dintre formaţiunile care fac parte din forţele insurgente. Mai multe grupări autointitulate „jihadiste”, unele chiar cu legături declarate cu Al-Qaeda, au declarat că eventualele atacuri americane îndreptate împotriva instalaţiilor militare siriene vor avea ca ţintă şi taberele lor, iar statele occidentale se folosesc de facţiunile rebele moderate pentru a ţine în şah formaţiunile islamiste fundamentaliste.

Gruparea armată Statul Islamic al Irakului şi Levantului (ISIL), declarată de SUA „organizaţie teroristă”, care operează pe teritoriul sirian de partea opoziţiei, a anunţat, la mijlocul lunii septembrie, că va ataca alte două formaţiuni rebele localizate în oraşul al-Bab, din guvernoratul Alepp.

Comandamentul ISIL îşi are baza în Irak, iar printre luptătorii aflaţi în Siria sunt foarte mulţi străini. De altfel, ei au în vedere recrutarea unor efective cât mai mari din rândul batalioanelor al-Nasr şi al-Farouq, ambele sub comanda Consiliului Militar Suprem Sirian, sprijinit de Occident.

Situaţia este tensionată şi la graniţa cu Irakul, în localitatea al-Bu Kamal, unde au fost înregistrate ciocniri violente între luptători jihadişti şi militari ai brigăzii Allahu Akbar, se sub comanda Consiliului Militar Suprem.

Potrivit comandantului batalionului Ahfad al-Rasoul, ISIL încearcă să-şi extindă controlul asupra unor regiuni cucerite de grupările moderate, pentru a pregăti terenul în vederea instaurării unui regim islamic fundamentalist. În opinia jihadiştilor, Consiliul Militar Suprem Sirian, susţinut de Occident, este similar Consiliului Renaşterii Sunnite, din Irak, înfiinţat de Statele Unite pentru a lupta împotriva grupărilor fundamentaliste şi, în special, Al-Qaeda.

De altfel, liderul acestei organizaţii teroriste, Ayman al-Zawahiri, a declarat, într-o înregistrare video apărută în 11 septembrie, că organizaţiile pe care încearcă SUA să le înfiinţeze pe teritoriul sirian vor fi distruse, „cu voia lui Allah” şi i-a îndemnat pe luptătorii jihadişti să rupă orice fel de legături „cu necredincioşii şi cu duşmanii Islamului”.

În acest context, unul dintre liderii grupării Jabhat al-Nusra, filiala siriană a Al-Qaeda, a afirmat că evoluţia situaţiei din Siria diferă simţitor de estimările Statelor Unite. „Străzile din Siria nu au fost niciodată mai pline de islamişti, iar atitudinea populaţiei este favorabilă unui regim islamic, deoarece sirienii au respins proiectele avansate de Occident.

Dan Papij

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 30/09/2013 de în Geopolitică şi etichetată , , , , , , , , , , .

Calendar CrocPress

Septembrie 2013
L M M M V S D
« Aug   Noi »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Arhiva CrocPress

%d blogeri au apreciat asta: