CrocPress – România

Jurnalism profesionist. Analize și comentarii de presă

Mapamond 360°

360_new360° Arme americane pentru rebelii sirieni

Comisiile pentru Informații ale Parlamentului și Senatului din Statele Unite au aprobat, săptămâna trecută, planul elaborat de experții Casei Albe, prin care CIA este autorizată să furnizeze armament, instrucție militară, logistică și informații insurgenților care luptă împotriva guvernului lui Bashar al-Assad.

Parlamentarul republican Mike Rogers, președintele Comisiei pentru Informații, a declarat, luni, că planul Casei Albe a fost aprobat, „în ciuda existenței unor reale motive de îndoială asupra eficacității măsurilor luate de administrația prezidențială referitoare la Siria și a șanselor de succes ale acestora”.

Informația a fost confirmată, la începutul acestei săptămâni de oficiali americani, fără ca aceștia să precizeze data exactă a livrării ajutorului militar. Totuși, potrivit Agenției de presă Reuters, Louay Sakka, co-fondator al Grupului de Sprijin al Siriei, afirmă că transporturile vor începe în luna august și vor consta, în special, în armament ușor, puști și arme antitanc.

Se pare că poziția de forță adoptată de Barack Obama a fost influențată de declarațiile unor senatori ca republicanul John McCain și democratul Carl Levin, care au cerut guvernului american să acționeze cu mai multă duritate, pentru a determina înfrângerea forțelor armate fidele actualului președinte sirian.

Tot luni, 22 iulie, a fost făcută publică o evaluare a generalului de armată Martin Dempsey, președintele Comandamentului Unit al Șefilor de Arme, asupra posibilelor acțiuni militare de sprijinire a rebelilor sirieni.

Dempsey a declarat că Pentagonul este gata să efectueze misiuni de instrucție a insurgenților, atacare a unor obiective specifice, stabilirea unei zone de interdicție aeriană și a zonelor-tampon, precum și de control al armelor chimice. Generalul a precizat, însă, că aceste acțiuni ale armatei americane implică cheltuieli foarte mari și pot provoca, drept răspuns, atacuri de tip terorist.

În evaluarea sa, Martin Dempsey estimează că pentru stabilirea unei zone de interdicție aeriană, ar fi nevoie de sute de avioane, echipamente electronice de control și posturi de realimentare și comunicații.

Toate acestea ar duce la o cheltuială inițială de 500 de milioane de dolari, ajungând la un miliard de dolari pe lună, timp de un an. Chiar și numai operațiunile de antrenare și consiliere a forțelor opoziției siriene ar consta 500 de milioane de dolari pe an.

360° Uniunea Europeană stigmatizează Hezbollah

Cele 27 de state membre ale UE au aprobat în unanimitate înscrierea ramurei militare a organizației libaneze șiite Hezbollah pe „lista neagră” a organizațiilor teroriste. Această decizie a fost luată luni, după ce au fost examinate probe care indică implicarea acestei mișcări în atentatul din Bulgaria și în războiul civil din Siria.

Astfel, Uniunea Europeană reacționează la presiunile exercitate de Marea Britanie, căreia i s-au alăturat, recent, Franța și Germania, pentru a răspunde cu fermitate amenințărilor teroriste prezente și în Europa. Totuși, spre deosebire de SUA, Israel și Regatul Țărilor de Jos, decizia celor 27 de miniștri de Externe nu implică și sancționarea aripii politice a Hezbollah, care joacă un rol important în viața politică a Libanului.

De altfel, Bruxellesul a precizat că UE „va continua dialogul cu toate partidele politice din Liban, inclusiv Hezbollah, și va continua să asigure asistență umanitară. În replică, șeful guvernului de la Beyrouth, Najib Makati, a afirmat că „și-ar fi dorit o examinare mai atentă a faptelor, dar că, și în această situație, societatea libaneză va continua să întrețină cele mai bune relații cu Uniunea Europeană”.

Din punct de vedere juridic, „stigmatul de organizație teroristă” implică blocarea conturilor bancare și a bunurilor deținute în străinătate de „războinicii lui Allah”, dar operațiunea s-ar putea divedi deosebit de dificilă, deoarece nu există o delimitare contabilă strictă între partidul politic și aripa combatantă.

360° Putin își verifică armata

Duminică a fost finalizat un control-fulger al capacității de acțiune a districtelor militare din Orientul Extrem și zona centrală a Rusiei. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat ca „mai mult decât satisfăcătoare rezultatele exercițiului”, chiar dacă Ministerul rus al Apărării nu a comunicat, încă aprecierile finale.

Exercițiul a implicat cinci armate, Comandamentul al III-lea al Forțelor Aeriene și al Apărării Aeriene, inclusiv aviația militară strategică și Flota Pacificului, iar la el au participat circa 160.000 de militari, 1.000 de tancuri și vehicule blindate, 130 de avioane de luptă și 70 de nave.

A doua zi, a sunat alarma la Comandamentele a două divizii ale Armatei de Rachete din Orenburg, din regiunea Uralilor. Exercițiile de testare a vitezei de reacție de răspuns, începute luni dimineața, implică divizia de rachete Tagil, din regiunea Sverdlovsk, și divizia Yasnenskaia, din Orenburg. Divizia Tagil este înarmată cu rachete balistice intercontinentale Topol (SS-25 Sickle), iar Iasnenskaia folosește rachetele balistice RS-20V Voievoda (SS-18 Satan).

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, colonelul Igor Iegorov, a declarat că „scopul acestui exercițiu este testarea capacității unităților de rachete de a intra în alertă maximă în cel mai scurt timp și de a stabili dacă sunt capabile să îndeplinească misiunile specifice”.

Oficialul a mai precizat că exercițiile vor continua până în data de 27 iulie, cu participarea unor unități de luptă și deplasarea lor în locațiile desemnate pentru antrenament.

Dan Papij

Reclame

Un comentariu la “Mapamond 360°

  1. Boicea Radu
    17/12/2013

    Ucrainieni sa nu doarma linistiti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Calendar CrocPress

Iulie 2013
L M M M V S D
« Iun   Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva CrocPress

%d blogeri au apreciat asta: