CrocPress – România

Jurnalism profesionist. Analize și comentarii de presă

Snowden, „marioneta” serviciilor secrete

Declarațiile lui Edward Snowden au dezlănțuit o adevărată isterie în lumea serviciilor secrete. Fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate americane (NSA) pare, totuși, să nu fie decât o marionetă manevrată, după interese, de Washington, Moscova și, din când în când, de Germania și Franța.

Edward Snowden. Sursa foto: heavy.com

Edward Snowden. Sursa foto: heavy.com

Așa-zisele sale „mari dezvăluiri” sunt, în realitate, adevăruri cunoscute de toată lumea, încă de la dezvoltarea Internetului și a telefoniei mobile. Se știa de mai mult timp despre depistarea accesărilor unor site-uri „sensibile” prin introducerea unor cuvinte-cheie, ajungându-se chiar la blocarea IP-ului „vizitatorului” prea curios, ca să nu mai vorbim de interceptările telefonice, la ordinea zilei încă din perioada ultimului război mondial.

Nouă este amploarea acestor interceptări, explicabilă prin dezvoltarea tehnologiei de profil. Pe de altă parte, este puțin probabil ca un tânăr de 30 de ani, fără studii superioare, oricât de talentat ar fi fost el în domeniul IT să fi avut acces la informații clasificate care ar putea afecta securitatea națională a Statelor Unite.

Un tânăr cu veleități de James Bond

Edward Snowden și-a petrecut copilăria în Elisabeth City, Carolina de Nord, iar ulterior s-a mutat cu familia în Maryland, în apropiere de comandamentul NSA de la Fort Meade. În Maryland, a urmat cursuri de informatică, la colegiul din localitate, dar nu le-a terminat și nici nu și-a continuat pregătirea școlară la vreo instituție de învățământ superior.

Hrănit cu filmele de acțiune ale Hollywoodului și visându-se un nou Rambo, Snowden s-a înrolat, la vârsta de 20 de ani, în armata SUA, în cadrul Forțelor Speciale. Din păcate pentru el, aventura militară s-a terminat destul de repede, pentru că în timpul unor antrenamente și-a fracturat ambele picioare.

Totuși, scurta sa trecere prin armată i-a fost de folos, deoarece a fost angajat ca agent de pază la una dintre locațiile secrete ale NSA, din Maryland, post care i-a servit ca rampă de lansare pentru trecerea în cadrul serviciului de securitate IT al CIA.

Cu toate că nu avea diplome universitare în acest domeniu, talentul său în informatică i-a asigurat o avansare destul de rapidă în cadrul acestui serviciu de informații externe al SUA și, în 2007, la doar 24 de ani, lui Snowden i s-a oferit un post în Geneva, sub acoperire diplomatică.

Despre această perioadă, fostul „spion” avea să declare pentru The Guardian: „Multe din cele văzute la Geneva m-au dezamăgit, pentru că mi-am dat seama cum funcționează guvernul american și care este impactul său în lume. Mi-am dat seama că fac parte dintr-un sistem care face mai mult rău decât bine”.

Edward Snowden a mai afirmat că avea intenția să dezvăluie mai devreme practicile ascunse ale serviciilor secrete americane, dar a așteptat cu speranța că alegerea în funcția de președinte al SUA a lui Barack Obama va schimba această situație. Speranță pierdută, deoarece Obama „a continuat politica predecesorilor săi”.

Drept urmare, în 2009, Snowden a părăsit CIA, în favoarea NSA, unde a activat ca angajat al unor parteneri externi ai Agenției, printre care și Booz Allen Hamilton, o societate specializată în consultanță tehnologică și de management, cu strânse legături în serviciile secrete americane și în guvernul Statelor Unite.

După ce a fugit în Hong Kong, Edward Snowden a declarat pentru South China Morning Post că a acceptat postul de la Booz Allen pentru a avea acces la mai mule informații secrete, care să constituie probe ale activităților ilicite ale guvernului american.

Odiseea unui spion ratat

Fostul tehnician al CIA și angajat al NSA a părăsit echipa de la Booz Allen cu care lucra în Hawaii, în luna mai, și a luat o cursă aeriană până în Hong Kong, unde a acceptat să acorde mai multe interviuri publicației britanice The Guardian, dezvăluindu-și adevărata identitate. El le-a explicat jurnaliștilor că „nu dorește să trăiască într-o societate în care tot ce faci și tot ce spui este înregistrat”.

Atunci când autoritățile americane l-au pus oficial sub acuzație și au cerut Chinei să îl extrădeze, Snowden și-a luat zborul spre Moscova, unde a ajuns în data de 23 iunie, cu intenția de a cere azil politic în Ecuador.

Washingtonul îl acuză de furt de bunuri ale guvernului, comunicare neautorizată de informații ținând de apărarea națională și divulgarea de informații clasificate ale serviciilor secrete. De atunci, el se află în zona de tranzit a Aeroportului Șeremetievo, în imposibilitate de a părăsi Rusia, întrucât SUA i-a anulat pașaportul.

Cât de „temporar” va fi azilul în Rusia?

Marți, 16 iulie, Serviciul Federal rus de Migrație a anunțat că Edward Snowden a completat formularele necesare pentru obținerea statutului de azilant temporar pe teritoriul Rusiei, până când va putea călători spre una din țările latino-americane care i-au oferit azil politic.

Ex-agentul american și-a redactat documentația cerută de Serviciul de Migrație sub îndrumarea avocatului rus Anatol Kucerena, un apropiat al Kremlinului. Juristul rus a precizat că Snowden și-a motivat cererea de azil prin posibilitatea de a fi torturat și ucis dacă se întoarce în SUA.

În replică, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a afirmat că fugarului nu trebuie să i se permită accesul la nicio destinație internațională, cu excepția Statelor Unite, deoarece „nu este un activist pentru drepturile omului, nici dizident, ci doar o persoană acuzată de divulgarea unor informații secrete”.

Chiar dacă Serghei Narișkin, președintele Camerei Inferioare a Parlamentului rus, a declarat pentru RIA Novosti că „Rusia trebuie să-i acorde azil, pentru că Snowden riscă pedeapsa cu moartea în Statele Unite”, Valdimir Putin a condiționat acordarea azilului de angajamentul lui Edward Snowden de a nu aduce niciun fel de atingere intereselor americane.

Americanul a anunțat că acceptă toate ofertele de azil politic înaintate de Venezuela, Ecuador, Bolivia și Nicaragua, le mulțumește conducătorilor acestor state, dar ar vrea să rămână în Rusia, de unde să se poată deplasa în străinătate, sub protecția autorităților de la Moscova.

Dan Papij

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 18/07/2013 de în Geopolitică şi etichetată , , , , , , , .

Calendar CrocPress

Iulie 2013
L M M M V S D
« Iun   Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva CrocPress

%d blogeri au apreciat asta: