CrocPress – România

Jurnalism profesionist. Analize și comentarii de presă

Occidentul a încurajat fundamentaliștii islamiști

Mișcările populare cunoscute sub denumirea generică de „Primăvara arabă”, din 2011, au oferit Statelor Unite și unor țări  europene ocazia de a se repoziționa în nordul Africii și în unele state din Orientul Mijlociu. Regimurile autoritare instaurate de lideri ca Hosni Moubarak, în Egipt, Zine el-Abidine Ben Ali, în Tunisia sau Moammar Gaddafi, în Libia, au fost răsturnate cu sprijinul Occidentului, care a sperat în venirea la putere a unor guverne favorabile expansiunii companiilor multinaționale. Din păcate, noii lideri politici din aceste state nu au avut capacitatea de a se impune pe scene politice dominate de organizații fundamentalist islamiste. De aici, haosul existent, în prezent, în Libia, Tunisia, Mali și, mai recent, Egipt.

Conferinta nationala a Ansar al-Sharia, de la Kairouan, din 2012. Foto:www.Demotix.com

Conferința națională a Ansar al-Sharia, de la Kairouan, din 2012. Foto: demotix.com

La sfârșitul lunii trecute, Tripoli a fost scena unor confruntări violente între forțele guvernamentale și grupări armate formate din foștii rebeli, care, sprijiniți de militarii occidentali, au răsturnat regimul Gaddafi. Totodată, conflicte armate se înregistrează mai ales în zona orașului Benghazi, unde milițiile islamiste atacă atât instituții guvernamentale, cât și instalațiile industriale aparținând companiilor străine, reușind să țină sub control frontierele, unele locații strategice și unele închisori.

Aceste grupări de orientare islamist-fundamentalistă sunt formate din membri ai diferitelor triburi, cu ideologii de multe ori diferite, dar toți au beneficiat, în trecut, de sprijinul autorităților.

Este și cazul celor care au atacat, în data de 25 iunie, capitala libiană Tripoli. Angajate pentru a asigura paza unor instalații petroliere din sudul țării, grupurile înarmate au deschis focul asupra forțelor de securitate care apărau sediul central al Ministerului Petrolului, iar ordinea nu a fost restabilită decât după intervenția unei brigăzi care asigura paza Ministerului de Interne.

Atacatorii făceau parte din trupele rebele din localitatea Zintan, situată în vestul Libiei și care a fost unul dintre centrele rezistenței anti-Gaddafi. Ei au intrat, pentru prima dată, în Tripoli în august 2011 și, de atunci, au rămas în capitală, ocupând mai multe baze militare și sedii ale unor instituții de stat.

Rebeli islamiști, în serviciul americanilor

După ce s-au evidențiat în cursul luptelor din Libia, rebelii din Zintan au fost angajați de oficialii administrației Obama pentru paza ambasadei americane din Benghazi. De orientare islamist-radicală, ei întrețin legături strânse cu milițiile organizației Ansar Al-Sharia (Fidelii Legii Islamice), simpatizantă cunoscută a Al-Qaeda, și se pare că au avut o parte activă în atacul asupra misiunii diplomatice americane din Benghazi, soldat cu moartea ambasadorului SUA și a altor trei americani.

Ansar Al-Sharia libiană își are sediul în localitatea Derna, de pe litoralul estic al țării, și a fost înființată în timpul războiului contra „Colonelului”. În cadrul milițiilor ei activează luptători din Brigada Abu Obayda Bin Aljarah, Malik și 17 Februarie, iar prima „demonstrație de forță” a fost făcută în 7 iunie 2012, când un convoi de vehicule înarmate a defilat în Piața Tahrir, din Benghazi, cerând impunerea legii islamice, Sharia. Ulterior, aceste grupări ale foștilor rebeli au fost angajate să păzească instituții publice din estul Libiei, inclusiv spitalul Al Jala, din Benghazi.

Tot la finalul lunii trecute, au fost înregistrate și alte incidente de acest fel, în Libia. La Sebha, localitate situată la 700 km sud de Tripoli, trei persoane au murit și 17 au fost rănite, în explozia a trei mașini-capcană, iar în Benghazi, un ofițer a fost ucis de o bombă plasată în mașina sa oficială, la doar o zi după ce un bărbat înarmat a omorât șase soldați libieni, la un post de control din Sirta.

Ansar al-Sharia, organizația cu multe fețe

Nu departe de Libia, tot în nordul Africii, Tunisia este condusă de un guvern islamist moderat, sub egida partidului Ennahda. Până nu demult, liderii politici manifestau o relativă indulgență fața de membrii mișcării salafiste, ultra-conservatoare, considerându-i „bine intenționați, dar cu o viziune simplistă asupra religiei”.

Și această situație a durat până la jumătatea lunii mai, când au fost înregistrate mai multe ciocniri între poliție și gruparea Ansar al-Sharia (Fidelii Legii Islamice), în localitățile Kairouan și în capitala țării, Tunis. De atunci, acest gen de confruntări s-a răspândit pe tot cuprinsul țării, determinându-l pe premierul Ali Larayedh să asocieze Ansar al-Sharia cu terorismul.

După revoluția tunisiană, mai mulți islamiști fundamentaliști, prizonieri politici, au fost eliberați din închisori, printre care și co-fondatorul Grupului Tunisian de Luptă, Abu Ayadh al-Tunisi. Acesta a fondat Ansar al-Sharia, la sfârșitul lunii aprilie 2011, și a dispus înființarea „diviziei media”, Al Qairawan Media Foundation, ca instrument pentru propagarea legii islamice și factor de presiune în vederea eliberării prizonierilor islamiști deținuți în Irak și care au luptat alături de Al-Qaeda.

La conferința națională a Ansar al-Sharia, de la Kairouan, în 2012, Abu Ayadh al-Tunisi a cerut islamizarea mijloacelor mass-media, a educației, turismului și a unor sectoare comerciale, precum și înființarea unui Sindicat Islamist, care să contracareze influența Uniunii Generale Tunisiene a Muncii.

Analiștii politici sunt de părere că partidul de guvernământ trebuie să aibă o atitudine diferențiată față de diferitele tipuri de islamiști fundamentaliști. Ei fac diferența între salafiștii scripturaliști, care sunt interesați numai de predicarea învățăturilor Islamului (Salaf, predecesor, străbun, se referă la întemeietorii credinței musulmane, n.red.), jihadiștii salafiști, care se opun actelor violente comise în interiorul țării, și jihadiștii salafiști similari ca ideologie membrilor Al-Qaeda.

O situație asemănătoare se poate observa și în sânul organizației Ansar al-Sharia. În timp ce unii membri se declară susținători ai grupării teroriste înființate de Osama Bin-Laden și amenință guvernul cu declanșarea unui război, majoritatea sunt împotriva unor atacuri teroriste în interiorul Tunisiei și promovează jihadul extern, în state ca Siria și Afghanistan.

Frăția Musulmană și atacurile teroriste

Între timp, în Egipt, situația se menține tensionată. Frăția Musulmană și-a revenit după șocul provocat de demiterea și arestarea lui Mohammed Morsi și a mai multor lideri ai mișcării, și organizează  mitinguri în favoarea fostului președinte, recurgând chiar la confruntări directe cu armata.

Deocamdată, nu se pune problema unei contrarevoluții, deoarece islamiștii fundamentaliști egipteni nu dețin baza materială necesară începerii unui război civil, dar nu este exclus să recurgă, pe viitor, la tacticile Al-Qaeda, în special la atentate teroriste.

În acest context, analiștii politici arabi reproșează Statelor Unite că au o atitudine duplicitară, dictată de interese geopolitice și, nu în ultimul rând, economice, impuse de corporațiile multinaționale. Ei afirmă că administrația Obama „l-a sacrificat” pe aliatul său de mai multe decenii, Hosni Moubarak, pentru a-l susține pe Morsi, în dorința de a-și menține influența asupra Egiptului.

De asemenea, în media arabă se vehiculează ideea că Washingtonul, îngrijorat de islamizarea țării, ar fi făcut presiuni asupra liderilor militari egipteni pentru a-i determina să preia puterea.

Dan Papij

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 11/07/2013 de în Geopolitică şi etichetată , , , , , , , , , , .

Calendar CrocPress

Iulie 2013
L M M M V S D
« Iun   Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva CrocPress

%d blogeri au apreciat asta: