CrocPress – România

Jurnalism profesionist. Analize și comentarii de presă

Egipt: Standardul „Primăverii Arabe”

Strategia Haosului, promovată de Occident, și-a dovedit, o dată în plus, ineficacitatea. În încercarea de a controla aspirațiile unor popoare spre democrație, intervențiile (mai mult sau mai puțin directe!) ale unor țări ca Franța și SUA, susținute de reprezentanții „multinaționalelor” în guvernele altor puteri, nu au făcut decât să agraveze conflictul dintre „Islam și Creștinătate”.

Membrii Tamarrud au adunat milioane de semnături pentru demiterea președintelui. Foto:www.globalsolutions.org

Membrii Tamarrud au adunat milioane de semnături pentru demiterea președintelui egiptean. Foto:www.globalsolutions.org

Evenimentele din Egipt par să fi ajuns într-un moment de răscruce. Adly Mahmud Mansour, judecător la Curtea Constituțională a depus jurământul ca președinte interimar al țării, după ce liderii militari l-au arestat pe Mohammed Morsi.

Fostul conducător al Egiptului se află în stare de arest la domiciliu, acuzat de contestatarii săi că „nu a fost în stare să îndeplinească dorințele poporului” și că, „urmărind realizarea obiectivelor religioase ale Frăției Musulmane, nu a rezolvat problemele economice ale statului”. De asemenea, surse oficiale afirmă că Mohammed Badei, conducătorul organizației islamiste care l-a propulsat pe Morsi, a fost arestat în localitatea Marsa Matrouh, la vest de Cairo.

Marți, 2 iulie, Procuratura egipteană a deschis o anchetă, acuzându-l pe fostul președinte și alți lideri ai Frăției Musulmane că au incitat la violență și la uciderea manifestanților din Piața Tahrir.

Potrivit agențiilor de presă Middle East News Agency și EgyNews, procurorul Abdel Maquid Mahmoud, general de armată, a emis un ordin prin care li se interzice lui Morsi și altor 35 de lideri ai Frăției Musulmane să părăsească țara pe durata anchetei. Acțiunile conducătorilor armatei par să contrazică zvonurile potrivit cărora fostului președinte i s-ar fi propus să plece din Egipt, în Quatar, Turcia sau Yemen.

În prezent, poliția se află în căutarea a circa 300 de membri influenți ai Frăției, pentru a-i audia în cadrul respectivei anchete. În cursul zilei de miercuri, noile autorități au închis posturile de televiziune ale Frăției Musulmane, Misr 25, The People și al-Hafez, și a arestat mai mulți jurnaliști.

O perioadă de consolidare

Într-un comunicat postat joi, pe pagina de Facebook, Consiliul Suprem al Forțelor Armate îndeamnă la calm și unitate, la respectarea valorilor tradiționale egiptene, care nu permit acte de agresiune sau răzbunare între diferitele grupări rivale. Cu toate acestea, în aceeași zi au fost înregistrate confruntări, în mai multe localități din Egipt, între suporterii fostului președinte și contestatarii săi.

Președintele interimar Adly Mahmud Mansour a anunțat că autoritățile militare, împreună cu Consiliul civil nou-format, vor organiza alegeri generale, dar nu a precizat perioada viitorului proces electoral.

Este de presupus că noua conducere a Egiptului va avea nevoie de mai mult timp pentru a anihila puternica influență pe care Frăția Musulmană o are asupra populației, în special asupra celei din zonele rurale. Trebuie amintit că această organizație islamistă, a câștigat detașat, cu aripa sa politică, Partidul Libertății și Dreptății, alegerile parlamentare și prezidențiale care au urmat Primăverii Arabe.

Frustrările militarilor

Recentele manifestații antiguvernamentale din Egipt au subliniat rolul forțelor armate, cea mai puternică instituție a statului, iar ministrul Apărării, generalul Abd al-Fattah al-Sisi, a fost elementul-cheie al înlăturării președintelui Mohammed Morsi de la putere.

Înaintea masivelor acțiuni de protest programate pentru 30 iunie, al-Sisi, comandantul armatei, a avertizat guvernul că trupele sale sunt gata să intervină, „pentru a nu lăsa țara să se scufunde în abisul negru al conflictelor și luptelor de stradă”.

Cum Morsi nu a dat curs ultimatumului militarilor și nu a luat nicio măsură pentru a satisface solicitările acestora, liderul militar a ordonat înlăturarea acestuia și plasarea sa în detenție la domiciliu. În 3 iulie, generalul al-Sisi a suspendat Constituția, a dizolvat Parlamentul și a anunțat noi alegeri generale.

Trebuie amintit că, de la câștigarea alegerilor de către Partidul Libertății și Dreptății, armata și-a văzut considerabil diminuat rolul pe care îl juca în viața politică a țării, pe care o guvernase de la alungarea lui Hosni Moubarak, până în iunie, anul trecut.

Chiar dacă generalul Abd al-Fattah al-Sisi fusese numit, în locul mareșalului Hussein Tantawi, în funcția de comandant al forțelor armate de Mohammed Morsi, „aderența” sa la politica fundamentalist islamistă promovată de președintele „înscăunat” de Frăția Musulmană a fost subiectul mai multor comentarii.

În plus, mai trebuie menționat faptul că Statele Unite și-au reluat programele de susținere a puterii militare a celui mai important aliat al lor din nordul Africii, Egiptul. Este aproape o certitudine că Washingtonul a fost pus în fața unei posibile instaurări a islamismului în Egipt.

Oficialii americani ar fi putut  să-i determine pe conducătorii armatei egiptene să susțină (sau să organizeze!) manifestațiile antiguvernamentale, șantajându-i cu blocarea ajutorului militar, în valoare de circa 1,5 miliarde de dolari.

În fond, este cea mai bună opțiune, deoarece comunitatea internațională nu are nevoie de un stat islamist cu armament de ultimă generație.

„Necunoscuții” care au organizat protestele

În aparență, „actorul” principal al manifestațiilor anti-Morsi a fost organizația Tamarrud (Rebeliunea), înființată în 28 aprilie 2013. Liderii acestei formațiuni „spontane” au îndemnat populația să manifesteze împotriva lui Mohammed Morsi, în data de 30 iunie, la un an de la numirea sa ca președinte, și a amenințat cu proteste în întreaga țară, în cazul în care fostul lider al Frăției Musulmane nu renunță la putere.

După ce milioane de egipteni au ocupat străzile mai multor orașe, în 30 iunie,  „Rebelii” l-au somat pe Morsi să abdice, până la ora 17.00, în caz contrar, protestele urmând să continue pe termen nedefinit. Profitând de succesul Tamarrud, care strânsese milioane de semnături, armata i-a dat președintelui propriul ei avertisment, pe care l-a pus, ulterior, în practică.

Organizatorii noii revoluții egiptene își reclamă proveniența din vechea mișcare contestatară Kefaya („Destul”), care a fost inițiatoarea protestelor din timpul alegerilor prezidențiale din 2005, câștigate, detașat, de Hosni Moubarak. Tamarrud este susținută de Frontul Salvării Naționale, de Mișcarea Kefaya și de Mișcarea Tineretului din 6 Aprilie.

Mai nou, Nabil Naem, unul din liderii Jihadului Islamic Egiptean și-a afirmat susținerea pentru această formațiune, iar Partidul Puternic al Egiptului a declarat că  este de acord cu acțiunile ei și cere alegeri prezidențiale anticipate, la care Tamarrud propune candidatura lui Ahmed Shafik la președinția Egiptului.

Lor li s-a alăturat fostul șef al AIEA, Mohammed El Baradei, unul dintre șefii Frontului Salvării Naționale, care le-a sugerat foștilor membri ai partidului lui Hosni Moubarak, Partidul Național Democrat, să adere mișcării, dacă nu se fac vinovați de infracțiuni împotriva poporului egiptean.

(Urmează: „Occidentul a încurajat ofensiva fundamentaliștilor islamiști”)

Dan Papij

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 05/07/2013 de în Geopolitică şi etichetată , , , , , , , , , , .

Calendar CrocPress

Iulie 2013
L M M M V S D
« Iun   Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva CrocPress

%d blogeri au apreciat asta: